عنوان کتاب:
آنچـه بایـد درباره TRL بدانید...
منتشر کننده:
مرکز توسعه فناوری صنعت برق و انرژی
تعداد صفحات:
44 صفحه
نوع فرمت قابل دانلود:
PDF
مقدمه:
امروزه خلق ثروت بر پایه علم و فناوری یکی از ارکان اصلی رشد و توسعه جوامع بشری محسوب میشود. در کشور ما نیز با ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری بر این مهم و به فعالسازی کلیه امکانات و منابع کشور بهمنظور توسعه کارآفرینی تأکید ویژه شده است. بیشک برای تحقق این اهداف نیازمند سازوکارها و زیرساختهای مناسب میباشیم.
توسعهي محصول جديد بهعنوان رويكردي نوين براي مواجه با تغييرات محيطي به كار میرود و مقدمهای براي ورود به فضاي رقابتي و كسب مزيت رقابتي است. اجراي موفقیتآمیز پروژههای توسعهي اين محصولات وابستگي شديدي به، در اختيار داشتن فناوریهای جديد و پيشرفته دارد. از طرفي اكتساب فناوریهای پيشرفته داراي ریسکهای مالي و زماني بالايي است و يكي از راهبردهاي اساسي براي تسريع در اجراي پروژههای سامانهای پيچيده و كاهش هزینههای آن، استفاده از ابزار ارزیابی سطح بلوغ فناوریهای موردنیاز در سامانه و دستيابي به دانش فني آنهاست. یکی از معیارهایی که جهت سنجش آمادگی و بلوغ فناوریها مورداستفاده قرار میگیرد سطوح آمادگی فناوری یا TRL (Technology Readiness Level) میباشد که توسط سازمان ناسا در دهه هشتاد میلادی توسعه یافت و مورداستفاده قرار گرفت، ابزار مذکور که امکان ارزیابی بلوغ فناوری را در مراحل توسعه محصول امکانپذیر میسازد، بهصورت گسترده در سطح کشورهای پیشرفته در سازمانهای صنعتی و دولتی مورداستفاده قرارگرفته است.
بهعبارتیدیگر، TRL ابزاری تحليلي براي سنجش و ارزيابي سطح آمادگي و بلوغ فناوري و مقدار خطرپذيري مربوط به استفاده از یک فناوري جدید در توسعه محصول است. همچنین TRL امکان مقایسه سازگاری بین انواع مختلف فناوری را در چارچوب محصولی خاص و در محیطی عملیاتی و کاربردی میسر میکند. محاسبه TRL شامل بررسی و ارزیابی اجزا، سیستمهای فرعی و سیستم کامل یک فناوری و محیط آن است.
درنهایت، سنجش مناسب TRL برای فناوریهای بهکاررفته در توسعه محصول و مدیریت صحیح در ایجاد هماهنگی بین آنها میتواند درک صحیحی از ریسک سرمایهگذاری، انتقال فناوری و محدودیتهای مدیریتی، عملکردی و زمانبندی را برای مدیران ارشد و سرمایهگذاران در مراحل مختلف توسعه محصول به دنبال داشته باشد. به بیانی دیگر بلوغ یک فناوری جدید قبل از قرارگیری پیادهسازی آن در یک محصول و هماهنگی آن با فناوریهای دیگر مورداستفاده در محصول، میتواند نقشی کلیدی در سودآوری نهایی محصول داشته باشد
.
|